مطالعات اولیه راه‌اندازی ایمن آزمایشگاه فوق‌سرد (Cryogenic) و امکان‌سنجی ساخت پایلوت آزمایشگاهی مایع‌سازی گاز طبیعی

و طراحی آن بر اساس ظرفیت تعیین شده

کارفرما: شرکت ملی گاز ایران

واحد پژوهشی: دانشگاه تهران

محل اجرا: انستیتو گاز طبیعی مایع

مجری: علی وطنی

مدیر پروژه: مژگان عباسی

همکاران مجری: طلیعه رمضانی، زهرا نرگسی، علی پالیزدار، هدی شکراله‌زاده بهبهانی، امیرحسین یزدانی‌نیا، زهرا منصوری، سعیده امیرافشار

مشاور مجری: شرکت مهندسی پترو گاز جهان (گروه جهانپارس)

ناظر: پژوهشکده توسعه تکنولوژی جهاد دانشگاهی

تاریخ شروع: ۱۳۹۸/۰۱/۱۷

مدت اجرا: ۹ ماه

اهداف پروژه:

* شناسایی و بررسی آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در حوزه فوق‌سرد

* تعیین ملزومات ایمنی احداث و راه‌اندازی آزمایشگاه فوق‌سرد

* طراحی پایه پایلوت آزمایشگاهی

* شناسایی تأمین‌کنندگان تجهیزات آزمایشگاهی

کلمات کلیدی: گاز طبیعی مایع (LNG)، پایلوت تحقیقاتی، آزمایشگاه فوق‌سرد، ایمنی، طراحی پایه

چکیده پروژه: برای اجرای پروژه در ابتدا دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و شرکت‌های خارجی و داخلی متخصص در حوزه آزمایشگاه‌های فوق‌سرد با تأکید بر گاز طبیعی مایع شناسایی شده و مورد بررسی دقیق قرار می‌گیرند. هدف از اجرای این بند شناسایی پایلوت‌های مایع‌سازی گاز طبیعی و سامانه‌های آزمایشگاهی مرتبط در دنیا و درک مسیر و روند مطالعاتی در پیش گرفته شده از سوی آنها و همچنین شناسایی ظرفیت‌های موجود در کشور می‌باشد. علاوه بر این با انجام چنین مطالعاتی می‌توان اهداف و سناریوهای تحقیقاتی پایلوت مد نظر انستیتو را تبیین نمود. در ادامه اجرای پروژه (فاز دوم)، ملزومات ایمنی احداث و راه‌اندازی آزمایشگاه فوق‌سرد تعیین خواهد شد. بدین منظور مطالعات اولیه به‌منظور طراحی ایمن آزمایشگاه فوق‌سرد و شناسایی مخاطرات و پیش‌بینی حوادث احتمالی و کاهش احتمال رخداد حوادث انجام خواهد شد تا تمهیدات لازم برای راه‌اندازی آزمایشگاه شناسایی گردد. در واقع ایمنی آزمایشگاه شامل رعایت نکات حیاتی در ساخت آزمایشگاه مطابق دستورالعمل‏‌ها، آیین‏‌نامه‏‌ها و استانداردهای بین‌‏المللی است که برخی در ساخت کلیه آزمایشگاه‏‌ها مشترک بوده و بعضی نکات با توجه به نوع آزمایشگاه و تجهیزات موجود باید در نظر گرفته شوند. در فازهای بعدی پروژه، طراحی پایه پایلوت انجام شده و مدارک مربوطه تهیه می‌گردند. در نهایت تأمین‌کنندگان و سازندگان تجهیزات مورد نیاز شناسایی شده و از آنها استعلام قیمت خواهد شد تا به‌منظور اجرایی‌سازی پروژه، تجهیزات لازم برای ساخت پایلوت مورد نظر سفارش داده شده و خریداری گردند.